75 Best St. Patrick’s Day Trivia (Fun Facts Quiz for 2024)

St. Patrick’s Day Trivia is a fun way to test your knowledge of the culture, history, and traditions that encompass this holiday. Engage and unite people with this enjoyable game!

May the luck of the Irish be with you!

St. Patricks Day trivia questions and answers quiz

This post contains affiliate links, and we may earn a commission at no cost to you. See the disclaimer for more.

Keep reading for tips on how to host a St. Patrick’s Day Trivia Night!

Easy St. Patrick’s Day Trivia

1. What color is commonly associated with St. Patrick’s Day?

Green

2. St. Patrick is the patron saint of which country?

Ireland

3. What do people traditionally wear to avoid being pinched on St. Patrick’s Day?

Green clothing

4. According to legend, why does not wearing this color cause you to get pinched?

As the legend goes, wearing green makes a person invisible to leprechauns so they can’t pinch you!

5. What day is St. Patrick’s Day celebrated?

March 17th

6. What must a leprechaun tell if captured?

Where to find hidden treasure

easy St. patricks day trivia; green; fun questions

7. According to folklore, what is a leprechaun’s occupation?

Shoemaker

8. What breakfast cereal has “Lucky the Leprechaun” as its mascot?

Lucky Charms

9. According to Irish folklore, what will you find at the end of a rainbow?

A pot of gold

10. What Irish greeting might you use to greet someone?

“Top of the morning to you.”

11. Why is Ireland also referred to as the Emerald Isle?

It references the country’s lush landscape.

12. What is the capital of Ireland?

Dublin

13. What U.S. President was the first Irish Catholic to be elected to the office?

John F. Kennedy

14. What are the three colors of Ireland?

Green, white, and orange

Related:

St. Patrick’s Day Picture Quiz

Use the pictures in this trivia round to help with the answer!

St. Patrick's day picture quiz round

15. What is this Irish symbol pictured?

The Celtic Cross

16. What is pictured that is the national plant of Ireland?

Shamrock

17. What does the shamrock symbolize?

Legend says Saint Patrick used the shamrock to teach the holy trinity.

18. Which color pictured is the color associated with Saint Patrick?

St. Patrick's day symbols trivia; questions and answers

Both! While green is hugely important to Ireland’s culture and heritage and is worn on St. Patrick’s Day today, the first color associated with Saint Patrick was blue.

19. Which color pictured above was worn historically as a sign of Irish nationalism and rebellion against the British?

Green

“Oh, Paddy dear, did you hear the news that’s going ’round?
The shamrock is forbid by law to grow on Irish ground
Saint Patrick’s Day no more to keep, his color can’t be seen
For there’s a bloody law again’ the Wearing of the Green.”

The Wearing of Green” Irish Folk Song
leprechaun hat

20. This hat belongs to what St. Patrick’s Day symbol? It dates back to Celtic fairy beliefs.

A Leprechaun

corned beef and cabbage; food and drink trivia

21. Although not traditionally an Irish dish, this side has become a symbol of the holiday. What is it served with?

Corned beef (and cabbage)

22. What pictured event might you attend on St. Patrick’s Day?

parade

St. Patrick’s Day Parade

Guinness, harp, bagpipes, Chicago River

23. If you are over the age of 21, this is a popular drink on St. Patrick’s Day. What is it?

Guinness (An estimated 13 million pints are consumed yearly on St. Patrick’s Day (source)

24. Which St. Patrick’s Day symbol pictured is also a symbol of Ireland?

Harp

25. Irish music is often associated with St. Patrick’s Day. What instrument pictured has been used for centuries?

Uilleann Pipes (or Irish bagpipes)

26. In what U.S. city would you find this green river each St. Patrick’s Day?

Chicago

celtic knot, four-leaf clover, horsehoes, soda bread; Irish trivia quiz questions

27. The many variations of the design pictured are considered part of Ireland’s national identity. It is still seen in design, landmarks, and architecture today. What is it called?

The Celtic knot

28. According to Irish tradition, what is this a symbol of?

Good luck!

29. If you hang one of these on your door, what does it symbolize?

Luck and security from evil

30. This popular Irish bread does not require any yeast. What is it?

Soda bread

Irish food and drink

31. Name the popular Irish food dish.

Shepherd’s Pie

32. Name the popular Irish food dish.

Irish Stew

33. What vegetable famine caused widespread hunger and the Irish to immigrate to America beginning in 1845?

Potato

34. This popular treat debuted nationally in 1970 at McDonald’s in celebration of St. Patrick’s Day. What is it?

The Shamrock Shake

Related: Food and Drink Trivia and Candy Trivia Quiz

St. Patrick’s Day Celebrations & History Trivia

Sign for March 17

35. Who was Saint Patrick?

Answer: A Christian missionary

36. St. Patrick’s Day is celebrated on March 17th. What is the reason behind this date?

Answer: It is believed to be the day of St. Patrick’s death in 461 A.D.

37. Where was Saint Patrick born?

Answer: Britain

38. How did Saint Patrick originally come to Ireland?

Answer: He was brought to Ireland as a slave at age 16. He later escaped, but then returned to bring Christianity to its people.

39. True or False: The Irish have observed this day as a religious holiday since around the 9th century. (source)

Answer: True

40. There is a legend that says that Saint Patrick banished these from Ireland. Although research suggests that they never occupied Ireland. What are they?

Answer: Snakes

41. What is the feast of Saint Patrick honored by Irish Catholics?

Answer: A day of celebration on St. Patrick’s Day amid Lent.

42. While people in Ireland have celebrated St. Patrick since the 1600s, what traditional St. Patrick’s Day event began in America?

Answer: St. Patrick’s Day Parade

43. In what state was the first St. Patrick’s Day parade held?

Answer: Florida (March 17, 1601, in a Spanish Colony in what is now St. Augustine, Florida)

Related: Ideas for Fun on St. Patrick’s Day

44. In 1737, homesick Irish soldiers marched in Boston and in what other city on March 17th?

Answer: New York City

St. Patrick's Day celebrations and history trivia; fun facts; pub quiz questions

45. Where is America’s largest St. Patrick’s Day parade held?

Answer: New York City

46. What year was the first St. Patrick’s Day in Ireland?

Answer: 1903 in the town of Waterford

47. Corned beef replaced what traditional Irish meal for Irish immigrants in America in the early 1900s? (It was cheaper)

Answer: Bacon

48. True or False: During the potato famine beginning in 1845, Irish immigrants were often looked down upon when they came to America.

Answer: True

49. To celebrate St. Patty’s Day in Ireland, what city hosts a huge festival that lasts four days?

Answer: Dublin

50. What major Catholic season does St. Patrick’s Day occur during?

Answer: Lent

51. What New York skyscraper turns green in honor of St. Patrick’s Day?

Answer: The Empire State Building

52. What iconic structure turns green to celebrate St. Patrick’s Day in England?

Answer: The London Eye

53. Where is the home of the biggest St. Patrick’s Day celebration in South America?

Answer: Buenos Aires

54. In Mumbai, what iconic structure is turned green each year to celebrate St. Patrick’s Day?

Answer: The Gateway of India

55. In 2020, the St. Patrick’s Day parade was canceled in NYC for the first time in over 250 years because of what?

Answer: COVID

Related:

Multiple Choice: St. Patrick’s Day Trivia Questions & Answers

56.

St. Patrick's Day trivia questions and answers multiple choice; fun; green

Answer: D) 56 (source)

57. What is a boxty?

A) An Irish potato cake

B) An Irish dessert

C) An Irish boxer

D) An Irish dog breed

Answer: A) An Irish potato cake

58. What does “Erin go bragh” mean?

A) Good Day

B) Ireland forever

C) Love of Ireland

D) Peace of Ireland

Answer: B) Ireland forever

59. What year did St. Patrick’s Day switch over from a holy day for Catholics to an official Irish public holiday?

A) 1900

B) 1901

C) 1903

D) 1905

Answer: C) 1903

60. Approximately how many Americans claim to have some Irish ancestry?

A) 10 million

B) 51 million

C) 14 million

D) 31.5 million

Answer: D) 31.5 million (source)

61. What was St. Patrick’s name when he was born?

A) Maewyn Succat

B) Morris Saint

C) Patrick Baker

D) Patrick Walker

Answer: A) Maewyn Succat

62. How many pints of Guinness do drinkers consume on St. Patrick’s Day worldwide?

A) 10 million

B) 12 million

C) 13 million

D) 15 million

Answer: C) 13 million pints

63. Before food coloring, what was used to first color beer to make it green? (source)

A) Cabbage

B) Iron Powder

C) Spinach

D) Chamomile Leaves

Answer: B) An iron powder called wash blue intended for whitening clothes

64. Although drinking is popular on St. Patrick’s Day now, it used to be a dry holiday in Ireland up until what decade?

A)1920s

B) 1930

C) 1960s

D) 1970s

Answer: D) 1970s

65. What’s the average number of drinks consumed per person on St. Patrick’s Day?

A) 4.2

B) 2.5

C) 3

D) 5.5

Answer: A) 4.2

Related:

Irish Sayings & Proverbs Quiz

Irish proverbs; St. Patrick's Day sayings

66. “What’s the craic” means what in Ireland?

Answer: It is used as a greeting like “How are you?”

67. A typical response to the greeting above is “divil a bit” which means what?

Answer: “Not much.”

Complete the Irish sayings and proverbs below.

68. May the road rise up to meet you. May the wind always be at your _______.

Answer: back

69. May you be at the gates of heaven an hour before the ______ knows you’re dead!

Answer: devil

70. I complained that I had no shoes until I met a man who had no ______.

Answer: feet

71. A man loves his sweetheart the most, his wife the best, and his mother the __________.

Answer: longest

72. Wherever you go and whatever you do, may the _______ ____ ____ _______ be there with you.

Answer: luck of the Irish

73. A good start is _____ _____ _____.

Answer: half the work

74. Hindsight is the best insight to _____________.

Answer: foresight

75. May neighbors respect you, trouble neglect you, the angels protect you, and ________ _______ _______.

Answer: Heaven accept you

Related: March Madness Trivia Questions

How To Host A St. Patrick’s Day Trivia Night

Whether with family, friends, or at a local pub, hosting a St. Patrick’s Day trivia night is an enjoyable way to celebrate the holiday.

Here are a few steps to ensure a successful event:

people celebrating at a bar in green

Select a Venue

Choose a spacious venue for your trivia night, like a local bar, restaurant, or your own home.

Create a Festive Atmosphere

  • Incorporate green, white, and gold colors with streamers and table decorations.
  • Place pots of chocolate coins around the room.
  • Play Irish music in the background.

Play St. Patrick’s Day Trivia

Divide into teams and play! Have small prizes ready for the winners, such as gift cards or St. Patrick’s Day-themed items.

Pro tip: Decide on creative team names: Lucky Charms, Blarney Bunch, Dublin Darlings, Shamrocks, Saint Patrick’s Posse, and Four Leaf Clovers.

St. Patrick’s Day Food and Drink Ideas

Some popular Irish snacks that you can serve are:

  • Irish Soda Bread: This bread is a staple in Irish cuisine and is a perfect addition to your St. Patrick’s Day trivia night.
  • Corned Beef and Cabbage Rolls: These rolls are a twist on the traditional corned beef and cabbage dish. They are easy to make and can be served as a finger food.
  • Boxty: Boxty is a traditional Irish potato pancake that can be served as an appetizer or a side dish. You can serve it with sour cream or chives.

Serve a variety of alcoholic and non-alcoholic beverages to cater to guests of all ages:

  • Green Beer: Add a few drops of green food coloring to your beer to give it that festive look.
  • Irish Coffee: Irish coffee is made with hot coffee, Irish whiskey, and sugar, and topped with whipped cream.
  • Shamrock Shake: This is a mint-flavored ice cream shake that is topped with whipped cream and a cherry.

Encourage attendees to use designated drivers, public transportation, or ride-sharing services to ensure everyone gets home safely.

How to host a St. Patrick's Day trivia night; team names

What’s Next?

Use these ideas to host a trivia night for any occasion or theme:

Or check out this Trivia about Holidays throughout the year!

Trivia Quiz For St. Patrick’s Day (Questions & Answers)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *