57 Christmas Trivia Higher or Lower: How Well Do You Know The Holidays?
How many Christmas trees are sold in the U.S. each year? How long is the world’s longest candy cane?
Decide if this Christmas trivia should be higher or lower to win this creative game!
There’s no buzzer and no pressure, just gut instinct, wild guesses, and plenty of laughs when someone is way off.
It’s simple enough for kids, competitive enough for adults, and the perfect way to settle who’s the real Christmas know-it-all in your family.
Grab your guesses, pick a side, and let the holiday showdown begin!
This family-friendly Christmas higher or lower game is perfect for:
- Christmas family game nights
- Christmas parties
- classroom holiday parties
- youth groups
- office Christmas parties
- holiday gatherings
- Christmas Eve
- road trips
- winter break
Play free instantly. No signup. Just scroll to the questions below and go! Want to play without screens? Grab the printable game version here.

Would you like to save this idea?
Contents
How to Play Higher or Lower Christmas Trivia
1. One person reads each question aloud. (Use the post below or snag the PDF to make it screen-free and ad-free.)
2. For each statement, players guess if the actual answer is higher or lower than the number or date stated.
3. Award one point for each correct answer. The player or team with the most points at the end wins!
Want a fun way to keep score? Use candy canes to make your points visual! Each time a player gets one right, they get a candy cane. The first player who has 10 candy canes wins!
50+ Christmas Trivia Game Questions
Each statement is false. But is the actual number higher or lower? It’s time to find out!

1. The tallest recorded Christmas tree measured 521 feet tall
2. The last U.S. territory to declare Christmas an official holiday was Oklahoma in 1897.
3. 15 million Christmas trees are sold each year.
4. The first U.S. territory to declare Christmas an official holiday was Alabama in 1897.
5. The Rockefeller Center Christmas tree (in New York City) first appeared in 1919
6. An estimated 5.7 million Japanese families order KFC for Christmas every year
7. The custom began in 2004 with a KFC marketing campaign.
8. The military’s Santa tracking tradition started in 1975 due to a newspaper misprint directing children to call a secret defense phone number.
9. The star on the Rockefeller Center tree is approximately 750 pounds.
10. More than 5 billion Christmas cards are sent each year in the United States
11. In Icelandic Christmas folklore, 3 Yule Lads leave gifts for children.
12. It takes 12 years to grow a Christmas tree.
13. There are 5 points on a snowflake
14. The Night Before Christmas was written in 1893.
15. The winter solstice is on December 23rd most years.
16. There are 8 reindeer that pull Santa’s sleigh
17. 80 percent of all candy canes are bought between Thanksgiving and Christmas
18. The largest human Christmas tree had 2,000 participants.
19. 1 gift of gold was given from the Wise Men at Jesus’ birth.
20. The world’s largest candy cane was 100 feet long.
Christmas Movies & TV Trivia Higher or Lower?

21. There are 4 Levels of the Candy Cane Forest that Buddy travels through in Elf.
Answer: Higher: 7
22. For 55 years, the Grinch says he has put up with Christmas.
Answer: Lower: 53
23. 49 1/2 feet is the length of the pole you wouldn’t touch the Grinch with.
Answer: Lower: 39 1/2
24. Ralphie’s Red Ryder air rifle has 100 shots in A Christmas Story.
Answer: Higher: 200
25. Home Alone was released in 1996.
Answer: Lower: 1990
Related: Home Alone Movie Trivia
26. There were 16 people in the McCallister house the night before the trip in Home Alone.
Answer: Lower: 15 people.
27. There are 20,000 twinkle lights on the Griswold house in Christmas Vacation.
Answer: Higher: 25,000
28. A Christmas Carol has 3 ghosts in the story.
Answer: Higher: 4 ghosts
29. December 21st is Festivus “for the rest of us,” according to Seinfeld
Answer: Higher: December 23
30. At age 498, Papa Elf’s father became a master tinker in Elf.
Answer: Lower: 490
31. Clarence the angel was 290 in It’s a Wonderful Life.
Answer: Higher: 293
32. The Elf movie was released in 2010
Answer: Lower: 2003
33. 4,000 feet up Mount Crumpit is where the Grinch takes the sleigh.
Answer: Lower: 3,000
34. 1205 is the locomotive number of the train in The Polar Express.
Answer: Higher: 1225
35. $92.50 is the pizza delivery bill in Home Alone.
Answer: Higher: $122.50
36. Buddy finishes 95 Etch A Sketchs before he’s told he’s off the pace in Elf.
Answer: Lower: 85
37. Kevin’s (mac and cheese) grocery bill in Home Alone was $15.83.
Answer: Higher: $19.83
38. It’s a Wonderful Life was released in 1936.
Answer: Higher: 1946
39. The Rudolph the Red-Nosed Reindeer TV special first aired in 1974.
Answer: Lower: 1964.
40. Kevin’s suite number at the Plaza Hotel in Home Alone 2 was 311.
Answer: Higher: 411
41. There are 585 smelly hound dogs the Bumpuses own (“at least”) in A Christmas Story.
Answer: Higher: 785
42. In The Santa Clause, Judy the elf spent 2,200 years perfecting her hot cocoa.
Answer: Lower: 1,200 years
43. Jesper has to post 8,000 letters within a year in Klaus.
Answer: Lower: 6,000
44. Kevin’s room service bill in Home Alone 2 was $767.43.
Answer: Higher: $967.43
45. Lucy charges 10 cents for a psychiatric session in A Charlie Brown Christmas.
Answer: Lower: 5 cents
Related:
Christmas Songs & Music Which Came First?

46. “Jingle Bells” was written in 1907 (as a Thanksgiving song)
Answer: Lower: 1857
47. Franz Gruber’s “Silent Night” is the most recorded Christmas song in history. It was written in 1916.
Answer: Lower: 1816
48. The girl who sang “I Want a Hippopotamus for Christmas” was 12 years old.
Answer: Lower: 10 years old
49. In the 12 Days of Christmas song, there are 11 maids a milking.
Answer: Lower: 8 maids a milking.
50. There are 304 total gifts given in the song of the 12 Days of Christmas
Answer: Higher: 364 gifts
51. “God Rest Ye Merry, Gentlemen” is recognized as the oldest Christmas song still sung today. It is thought to date back to the 17th century.
Answer: Lower: 16th century
52. Isaac Watts based Joy to the World on Psalm 91.
Answer: Higher: Psalm 98
53. “Rockin Around The Christmas Tree” didn’t hit number 1 on the charts until 35 years after its release.
Answer: Higher: 65 years.
54. It took Bing Crosby 28 minutes to record White Christmas.
Answer: Lower: 18 minutes.
55. The light blue convertible on her wish list in “Santa Baby” was the model year 1964.
Answer: Lower: 1954
56. Mariah Carey’s “All I Want for Christmas Is You” was released in 1991.
Answer: Higher: 1994
57. Bing Crosby’s “White Christmas” is the best-selling Christmas song of all time and has sold more than 110 million copies worldwide.
Answer: Lower: 50 million copies.
Related:
Xmas Higher or Lower Trivia Printable Game
Print this fun printable Xmas higher or lower trivia game in our PDF shop to make the game screen-free. Players get a point for every one they guess correctly!

Related:
- Christmas Blurt It Out Hilarious Shouting Game
- Christmas ‘What’s On Your Phone?’ Free Printable Game
What’s Next?
Then, don’t miss the free Newsletter packed with helpful family connection and routine resources!

